Vrije software

De vrijheid die hiermee samengaat wordt door de Free Software Foundation omschreven als ``vrijheid om het programma te gebruiken, door te geven, te bestuderen en versies met aanpassingen weer beschikbaar te stellen'' (engelstalige definitie hier).

Deze vrijheid kan beschermd worden door het zgn. copyleft (toespeling op copyright). Dit is een juridisch instrument dat iedereen het recht geeft het programma en elk programma dat er van afgeleid wordt te gebruiken, aan te passen en te verdelen enkel indien de voorwaarden voor verdeling ongewijzigd worden meegenomen. De voorwaarden blijven op die manier onverbreekbaar verbonden met de code.
Concreet wordt dit gerealiseerd door de zgn. GNU General Public License.

Hierbij valt op te merken dat vrije software principieel niet noodzakelijk gratis is. In de praktijk is dit echter wel vaak het geval.

Het Gnu project heeft geleid tot een belangrijke realisatie van vrije software: het besturingssysteem Linux (distributies zoals Ubuntu, Mint, Fedora, Suse, Debian, ...)
Er bestaan ook heel wat vrije CAD-tools met een functionaliteit die vergelijkbaar is met hun commerciële equivalenten. Het gebruik van dergelijke vrije software is perfect legaal.