Analoog IC-ontwerp


Continue-tijd sigma delta modulatie

Sigma-delta modulatie is een populaire methode voor het realiseren van hoge nauwkeurigheid A/D-omzetters. Tot voor kort werden deze omzetters vooral in discrete-tijd uitgevoerd, met behulp van geschakelde condensatortechnieken (SC). Recent heeft continue-tijd sigma-delta modulatie aan populariteit gewonnen, door zijn potentieel om bij lagere voedingspanning en hogere kloksnelheid te werken.

Banddoorlaat sigma delta modulatie

Analoog-naar-digitaal (A/D)-convertoren zijn essentiele bouwblokken in veel moderne elektronische systemen. In het bijzonder bij veel draadloze toepassingen worden de prestaties van het geheel vaak bepaald door de ingebedde A/D-convertor. Daarnaast is er de evolutie naar software radio. Om dit mogelijk te maken moet de A/D convertor in het ontvangstpad zo dicht mogelijk bij de antenna zitten. In deze context is een banddoorlaat Sigma Delta modulator interessant.

Digitaal-naar-analoog convertoren

Digitaal-analoog convertoren zijn belangrijke bouwblokken in communicatietoepassingen als gsm's, ADSL-modems, ...
Ons onderzoek is erop gericht om de nauwkeurigheid van hoge-snelheids D/A-omzetters te verbeteren. Om dit te doen moeten we de fouten die in de analoge circuits optreden, corrigeren. De bedoeling hierbij is om deze correctie zoveel mogelijk in het digitaal domein te doen.

Circuits met geschakelde condensatoren

Circuits op basis van geschakelde-condensator technieken bieden tal van mogelijkheden om interessante systemen te realiseren. Zeer veel van de chips die in de CAS-groep ontworpen werden, maken dan ook gebruik van geschakelde condensator technieken. Een typisch voorbeeld hiervan is de extended counting AD-omzetter die bijzonder geschikt is voor sensor-toepassingen. Andere voorbeelden zijn dubbel bemonsterende sigma delta modulatoren en gepijplijnde AD omzetters.

Klasse-D versterkers

Een Klasse-D versterker is een vermogenversterker waarbij de vermogenstransistoren in de eindtrap zeer snel aan- en afgeschakeld worden in plaats van continu te geleiden zoals in traditionele versterkers. Het grote voordeel van een dergelijke topologie is dat dergelijke versterkers een veel hoger rendement kunnen hebben (in de praktijk tot meer dan 95 %).