A.V.R.U.G
Afrika-Vereniging van de Universiteit Gent

Weg uit Congo: het drama van de kolonialen / Peter Verlinden

Leuven: Davidfonds, 2002, 232 p.

Vier besprekingen
(eerder verschenen in Actief, tijdschrift van het Masereelfonds, 2002, nr. 3)


Tekst 1
Driemaal Verlinden: het drama van een journalist-historicus
Karel Arnaut
(Karel Arnaut is assistent aan de Vakgroep Afrikaanse Talen en Culturen Universiteit Gent. Hij verricht antropologisch onderzoek in Ivoorkust en Burkina Faso. Sinds enkele jaren schrijft hij regelmatig over de postcoloniale conditie van BelgiŽ in haar relatie tot Afrika.)
[PDF-versie 139 kB]

Tekst 2
Peter Verlinden geeft niet zomaar een stem
Chris Bulcaen
(Chris Bulcaen is Afrikanist van opleiding en verrichtte onderzoek naar interculturele processen in de sociale sector. Op het ogenblik werkt hij voor de Vakgroep Engels van de Universiteit Gent. Samen met Jan Blommaert geeft hij een serie boeken uit, Encounters genaamd, over taalkundige aspecten van diversiteit en interculturaliteit.)
[PDF-versie 94 kB]

Tekst 3
Dekolonisatie volgens Verlinden
Hein Vanhee
(Hein Vanhee behaalde in 1997 een MA in antropologie aan de University of East Anglia UK. Sindsdien vormen HaÔti en Centraal-Afrika samen de voornaamste geografische focus van zijn onderzoek. Binnenkort verdedigt hij aan de Universiteit Gent een doctoraatsthesis over de impact van het kolonialisme op de politieke cultuur van de Mayombe, Neder-Congo, RDC.)
[PDF-versie 99 kB]

Tekst 4
Een brug naar Congo : bouwen of opblazen?
Paul Kerstens
(Paul Kerstens is Afrikanist en onafhankelijk onderzoeker met een sterke interesse voor Rwanda, met name Rwandese literatuur. Als medewerker van volksvertegenwoordiger Leen Laenens was hij actief betrokken bij de parlementaire onderzoekscommissie naar de moord op Patrice Lumumba. Zijn recent werk betreft vooral de geschiedenis van de beeldvorming over Afrika in BelgiŽ.)
[PDF-versie 93 kB]